top of page

Mötesordning för online-möte

Första lördagen i månaden är ett öppet möte, fråga om det finns några besökare [Vi välkomnar dig. Prata gärna med mötesledaren efter mötet om du har några frågor]. 

Sista lördagen i månaden är det praktiskt möte.

 

Mötet inleds med att deltagarna frågar varandra om någon vill leda mötet. Den som leder mötet läser sedan mötesordningen och delar med de andra via skärmdelning, samt delar texterna som finns länkade nedan.


Hej, jag heter_____. Jag är ett vuxet barn.

Välkommen till detta ACA möte för vuxna barn till alkoholister/dysfunktionella familjer. Innan vi börjar vill jag be er att stänga av era mobiler. Vi träffas för att dela med oss av våra erfarenheter av att växa upp i alkoholistiska eller på annat sätt dysfunktionella hem. Dessa upplevelser inverkade på oss då och fortsätter att påverka oss idag.


Genom att tillämpa de 12 stegen och genom att regelbundet gå på möten, finner vi frihet från
effekterna av alkoholism eller annan familjedysfunktion. Som vuxna barn till alkoholister
identifierar vi oss med Checklistans karaktärsdrag. Vi lär oss att leva i lösningen - att
omföräldra oss själva, en dag i taget.


Vi inleder mötet med 3 min meditation följt av ACA-bönen:

Jag lägger min hand i din och tillsammans kan vi göra det vi inte klarar ensamma.

Vi är inte förtvivlade längre.

Vi behöver inte längre vara beroende av vår egen vacklande vilja.

Vi är alla tillsammans nu och sträcker ut händerna mot en kraft och styrka större än vår.

När vi fattar varandras händer finner vi kärlek och förståelse mer än vi någonsin kunde drömma om.


Finns det några meddelanden till gruppen? [läs Meddelanden eller be någon läsa dem]


Vi ska nu läsa gruppens texter [fråga vem som vill läsa respektive text]:

Obs! Länkarna här öppnar i nytt fönster

  1. Checklistan

  2. De tolv stegen

  3. De tolv traditionerna

  4. Lösningen


Du kanske har relaterat till våra texter även om det inte fanns någon uppenbar alkoholism eller beroendeproblematik i ditt hem. Det är inte ovanligt, eftersom dysfunktionella mönster även kan finnas i familjer utan beroenden. Vi välkomnar dig.


Om detta är första gången du deltar i ett ACA-möte, vänligen presentera dig med ditt förnamn? Detta är inte för att genera dig, utan för att välkomna dig och få möjlighet att lära känna dig. (Mötesledaren inleder en applåd efter att personen har presenterat sig.) Vi är glada att du är här. Fortsätt att komma tillbaka. Prata gärna med mötesledaren efter mötet om du har frågor.


Nu låter vi ordet gå runt så att alla kan presentera sig. Om någon kommer in senare i mötet ber vi även den presentera sig.


En sponsor och en sponsee hjälper varandra att hitta tillbaka till livet bortom effekterna av att växa upp i en dysfunktionell familj. Kan alla ACA-sponsorer, inte enbart tillgängliga sponsorer, presentera sig med sitt förnamn?


ACA:s program är inte lätt, men om du kan hantera det som väcks inom dig under sex möten i följd, så börjar du bryta förnekelsen. Att konfrontera förnekelsen av beroende eller annan familjedysfunktion ger dig frihet från det förflutna. Ditt liv kommer att förändras. Du kommer att skapa nya vänskapsrelationer och lära dig att leva ett liv i frihet med större förmåga att välja. Du kommer att lära dig att fokusera på dig själv och låta andra ansvara för sina egna liv. Den enda förutsättningen för medlemskap i ACA är en önskan om att tillfriskna från effekterna av att ha vuxit upp i en dysfunktionell familj. Vi uppmuntrar varandra att hålla kontakten även mellan mötena. Fråga gärna om telefonnummer efter mötet, så att vi kan ringa varandra. (Nykomlingar får telefonnummer från alla som frivilligt skriver det i chatten)

I början hade många av oss svårt att känna igen och acceptera att en del av våra nuvarande attityder och beteenden var resultatet av att växa upp i en alkoholistisk eller på annat sätt dysfunktionell familj. Vi beter oss som vuxna barn, vilket innebär att vi tar med oss självtvivel och rädsla vi lärt oss som barn, i vårt vuxna interagerande. Genom att börja gå på ACA-möten regelbundet, lär vi känna oss själva och börjar bete oss som vårt inre sanna jag.

 

Vi ber dig respektera anonymiteten. Det du hör här på mötet, låt det stanna på mötet. Innan vi börjar dela vill jag påminna om att vi inte ägnar oss åt ”cross-talk” under mötet. Cross-talk innebär att avbryta, hänvisa till eller kommentera någon annans delning under mötet. Vi ”korspratar” inte eftersom vuxna barn vuxit upp i sammanhang där känslor och upplevelser blev dömda som falska eller felaktiga. Vi strävar efter att ta mer ansvar i våra egna liv, snarare än att ge råd till andra. Vi undviker också att försöka trösta eller ”fixa” en person som blir känslosam under ett ACA-möte. Istället tillåter vi hen att få känna sina känslor i fred utan att bli avbruten. Vi stöttar varandra genom att acceptera och lyssna på varandra.


Dagens möte är en litteraturstudie. Delning sker därefter kring dagens text eller det som ligger dig närmast hjärtat. Vi läser dagens text ur Strengthening My Revocery samt cirka två sidor ur stora röda boken, vi börjar på den sida där som citatet i dagens text kommer ifrån.

Vem eller vilka vill läsa dagens tematexter? 

[Sista lördagen i månaden: praktiskt möte, vi läser endast dagens text ur Strengthening My Recovery av tidsskäl]


Vi uppmuntrar varje medlem att fritt dela sina erfarenheter, utifrån vad tiden tillåter. Detta är en trygg plats att dela våra erfarenheter, både från vuxenlivet och från barndomen, utan att bli dömd. För att alla ska ha chans att dela, ber vi varje person att begränsa sin delning till 5 min (eller kortare om det behövs). Det är fri ordning för delningen.

Vem vill ta tiden och säga "tid" när 30 sekunder återstår?

Den som vill kan börja dela.


Mötesavslutning
Tack för att ni har kommit och gjort det här mötet möjligt. Nu läser vi ACA:s tolv löften Mötesledaren börjar och vi turas sedan om i fri ordning att läsa 1-2 löften). Det är dags för vår sjunde tradition som talar om att varje ACA-grupp bör vara helt självförsörjande och avböja bidrag utifrån. Om man vill kan man lämna ett frivilligt bidrag. Bidraget går exempelvis till servicegruppen, konvent och till Zooom-avgiften på 20kr/möte. Eventuellt överskott skickas till ACA Sverige.

Har alla swish-numret till kassören? Det är 0733-819 333.

Nykomlingar swishar inget på sitt första möte utan uppmuntras istället att komma tillbaka. Det finns också litteratur att köpa via ACAs telefonmöten.

På praktiskt möte bestämde gruppen att en mötesöppnare ska utses inför varje Zoom-möte. Mötesöppnaren behöver inte leda mötet utan ansvarar bara för att det är någon där, så att ingen nykomling riskerar att bli ensam på mötet. Finns det någon som vill göra service och vara mötesöppnare på nästa möte?


Mötet avslutas genom att läsa sinnesrobönen i vi-form tillsammans.

Gud, ge oss sinnesro att acceptera det vi inte kan förändra,

mod att förändra det vi kan,

och förstånd att inse skillnaden.
 

Den som önskar kan dröja kvar efter mötet för eventuella frågor.

bottom of page